Här skriver jag om det som ligger mig varmt om hjärtat, högt och lågt.

Gurkmeja, låt maten bli din medicin - blogg

I min roll som massageterapeut och yogalärare möter jag ofta människor som har ont i kroppen.  Något som är väldigt vanligt, särskilt för de som passerat 45 års ålder, är att de har en känsla av att deras leder blivit stela och ömma. Särskilt påtagligt kan det vara på morgonen, då det också kan vara svårt att gå på fötterna som gör ont.

Jag får ofta frågan om det finns något man kan ta som hjälper. Det är alltid svårt att ge råd till någon annan. Vi är alla olika. Det som fungerar på en person kanske inte alls fungerar på någon annan. Dessutom är det viktigt att det känns rätt för var och en.

Något som jag dock brukar tipsa om är gurkmeja. Dels för att jag själv tycker det hjälper min kropp och dels för att det är mat. ”Låt maten bli din medicin” som man talar om inom den indiska läkekonsten Ayurveda.

Det verksamma ämnet i gurkmeja heter kurkumin. Det finns mycket forskning som visar att kurkumin har många positiva hälsoeffekter.

Här är några områden som gurkmeja har positiv effekt på:

  • Inflammationer – gurkmeja har antiinflammatoriska egenskaper och inflammation är troligen anledningen bakom många sjukdomar.
  • Cancer – gurkmeja har möjlighet att döda cancerceller.
  • Diabetes – minskar blodsockernivåerna.
  • Matsmältning – god effekt på ämnesomsättning och viktnedgång.
  • Smärtlindring – exempelvis stor effekt vid artros.

Det finns forskningsrapporter på många fler symtom som kan förbättras med gurkmeja, bland annat depression.

För att biotillgängligheten ska bli så hög som möjligt, det vill säga att kroppen ska kunna ta upp det verksamma ämnet kurkumin, har det visat sig att man kan ta gurkmeja tillsammans med svartpeppar. Piperinet som finns i svartpeppar ökar kroppens förmåga att absorbera av kurkumin. Biotillgängligheten ökar även om man tar gurkmeja tillsammans med fett.

Det finns studier som visar att kurkumin tas upp bättre i kroppen om man hettar upp gurkmejan, samtidigt som andra studier visar det motsatta. Enligt ayurvedisk tradition hettar man upp gurkmeja för intag.

Så här gör jag när jag tar gurkmeja

Jag kokar först en gurkmejapasta som jag sedan förvarar i en glasburk i kylskåpet.
Håller ca 2 veckor.

Recept på GUCKMEJA (gurkmejapasta)
1 dl gurkmeja
3 dl vatten
1 tsk svartpeppar
2 msk ingefära

Rör ihop allt och koka 5 minuter under omrörning.

Sen tar jag 1 rejäl tesked GUCKMEJA och 1 rejäl tesked kokosfett i ett litet glas vatten. Ibland både morgon och kväll beroende på behov. Det brukar ta 2-3 veckor innan man märker skillnad i kroppen.

Du kan också göra en god kvällsdryck. Gott och lugnande!

1 rejäl tesked GUCKMEJA
1 rejäl tesked kokosfett
Varm mjölk valfri sort /varmt vatten
Kanel, kardemumma
Honung

Ulrika Parment, 31/1 – 2023
– PARMENT  yoga & massage Växjö – 

Rulla till toppen