Blogg

Gör en egen yoga/ meditationskudde

Jag gillar enkelheten. När jag inte vet vilken riktning jag ska välja så brukar enkelheten vara en bra väg. Ok, tänker du, och även jag själv ibland…vad handlar det om? Handlar det om att jag är slö och lat, inte vill kämpa. Nej, så är det nog inte. För när något känns helt rätt så finns krafter där som skulle kunna göra vad som helst egentligen.

Till exempel så har jag sytt alla mina yogakuddar, yogaband och ögonkuddar som jag har i studion själv. Så lat är jag inte.
När jag är hemma och yogar eller mediterar så brukar jag fixa till en tillfällig yogakudde. Särskilt bra om man kanske inte har hur mycket plats som helst eller om man är på resa och sitter i ett hotellrum och längtar efter att sitta och meditera eller yinyoga.

Se på filmen hur enkelt du kan göra din egen fasta kudde. Du behöver bara:
en vanlig kudde, filt eller handduk och gärna ett örngott.

Ulrika Parment, 9/11 – 2022
cert. massageterapeut

– PARMENT yoga & massage i Växjö – 


Massage är intuition

Kan man lära sig hur man masserar? Du kan lära dig anatomi, veta var skelettet sitter och var muskler och senor går… Du kan lära dig hitta på kroppen. Du kan lära dig olika metoder för att massera och stretcha. Du kan lära dig om sjukdomar och skador…

En massagebehandling blir aldrig den andra lik eftersom allas kroppar ser olika ut. Liten, tunn, stor, grov, ung, äldre…

När jag masserar en kund kan jag plötsligt märka att jag gör på ett helt annat sätt och följer en helt annan linje än jag gjort tidigare. Varje massage blir unik. Vad är det som gör att jag gör på ett visst sätt på en kund och på ett annat sätt på en annan. Det är en form av improvisation som bygger på intuition. En intuition som leder mig under behandlingen, dels genom kommunikation  men också genom det jag ser och känner. Erfarenhet läggs på erfarenhet. 

Ulrika Parment, 6/10 – 2022
cert. massageterapeut

– Parment yoga & massage i Växjö – 


Massage för återhämtning

Ibland känns det som man springer runt som i ett ekorrhjul. Det går bra ett tag. Det kan till och med kännas som man får energi av att hålla farten igång. Det stämmer. Till viss del, eftersom det kickar igång belöningssystemet i hjärnan. 

När du har mycket att göra och gör mycket på en gång så känner du dig nöjd och duktig.
Och visst, du är duktigt. Men det är ingen hållbar livsstil. Du behöver koppla av också. Eller till och med koppla ner. Stanna upp, vara stilla och göra ingenting. Du behöver göra ingenting regelbundet. 

Låter det svårt? Det kan det absolut vara, de flesta känner säkert igen att det är svårt att göra ingenting. Det finns olika sätt att göra ingenting på. Det kan vara meditation, avslappning eller exempelvis massage.

Det finns otroligt många positiva effekter av att få massage. En av dem är återhämtning. Att få lägga sig ner, få släppa taget och bara koppla av en stund. Det är livsviktigt. 

När du får massage så frisätts hormoner som gör dig lugn och harmonisk. Det finns mycket forskning kring massage och hur det kan påverka oss att bli lugnare, att dämpa ångest.

Det finns många olika massageformer, vad ska du välja?
Vad behöver du för att känna dig trygg och bekväm så att du kan koppla av under massagen, känna hur kroppen blir tyngre och hur andningen sakta blir långsammare och djupare.

Det fina med en massage som ger avkoppling för själen är att den faktiskt också kan lindra smärta i kroppen. Låter det konstigt? Kanske inte så konstigt om man tänker på att allt hänger ihop. Vi är uppdelade i kropp och/eller själ, vi är en kropp och själ i ett. 

Ulrika Parment, 12/9 – 2022
cert. massageterapeut

– Parment yoga & massage i Växjö –