Blogg

Det viktigaste är du

Å vad skönt att få lägga sig på en varm massagebänk. Känna hur kroppen sjunker, blir tyngre och spänningarna långsamt börjar smälta bort. 
Att få vara en stund helt i sig själv. Vila, koppla av. Njuta av återhämtningen som vi så väl behöver.

Varför gör jag inte detta oftare. Varför skjuter jag på mitt eget välmående. 
Varför blir det mera en akutåtgärd än ett förebyggande?

Min bil kör jag på besiktning varje år och jag servar bilen regelbundet för att den inte ska krascha.
Tänk om jag kunde tänka likadant när det gäller mig själv.

Känner du igen dig?
Handlar det om tid? Nej, egentligen inte. Jag blir ju faktiskt mer effektiv om jag stannar upp och tar hand om mig själv.

Handlar det om pengar? Nej, inte det heller. Snarare vad jag väljer att lägga mina pengar på. Jag behöver inte köpa nya kläder, jag behöver inte köpa prylar. 

Att bli medveten är en bra början till resten av ditt liv. 

Vad är viktigast i ditt liv? Du själv naturligtvis! 
Vad är då viktigast för dig just nu? 

Ulrika Parment, 2/3 – 2023
cert. massageterapeut och yogalärare

– Parment yoga & massage i Växjö – 

Händer som masserar en rygg

Gurkmeja – låt maten bli din medicin

I min roll som massageterapeut och yogalärare möter jag ofta människor som har ont i kroppen.  Något som är väldigt vanligt, särskilt för de som passerat 45 års ålder, är att de har en känsla av att deras leder blivit stela och ömma. Särskilt påtagligt kan det vara på morgonen, då det också kan vara svårt att gå på fötterna som gör ont.

Jag får ofta frågan om det finns något man kan ta som hjälper. Det är alltid svårt att ge råd till någon annan. Vi är alla olika. Det som fungerar på en person kanske inte alls fungerar på någon annan. Dessutom är det viktigt att det känns rätt för var och en.

Något som jag dock brukar tipsa om är gurkmeja. Dels för att jag själv tycker det hjälper min kropp och dels för att det är mat. ”Låt maten bli din medicin” som man talar om inom den indiska läkekonsten Ayurveda.

Det verksamma ämnet i gurkmeja heter kurkumin. Det finns mycket forskning som visar att kurkumin har många positiva hälsoeffekter.

Här är några områden som gurkmeja har positiv effekt på:

  • Inflammationer – gurkmeja har antiinflammatoriska egenskaper och inflammation är troligen anledningen bakom många sjukdomar.
  • Cancer – gurkmeja har möjlighet att döda cancerceller.
  • Diabetes – minskar blodsockernivåerna.
  • Matsmältning – god effekt på ämnesomsättning och viktnedgång.
  • Smärtlindring – exempelvis stor effekt vid artros.

Det finns forskningsrapporter på många fler symtom som kan förbättras med gurkmeja, bland annat depression.

För att biotillgängligheten ska bli så hög som möjligt, det vill säga att kroppen ska kunna ta upp det verksamma ämnet kurkumin, har det visat sig att man kan ta gurkmeja tillsammans med svartpeppar. Piperinet som finns i svartpeppar ökar kroppens förmåga att absorbera av kurkumin. Biotillgängligheten ökar även om man tar gurkmeja tillsammans med fett.

Det finns studier som visar att kurkumin tas upp bättre i kroppen om man hettar upp gurkmejan, samtidigt som andra studier visar det motsatta. Enligt ayurvedisk tradition hettar man upp gurkmeja för intag.

Så här gör jag när jag tar gurkmeja

Jag kokar först en gurkmejapasta som jag sedan förvarar i en glasburk i kylskåpet.
Håller ca 2 veckor.

Recept på GUCKMEJA (gurkmejapasta)
1 dl gurkmeja
3 dl vatten
1 tsk svartpeppar
2 msk ingefära

Rör ihop allt och koka 5 minuter under omrörning.

Sen tar jag 1 rejäl tesked GUCKMEJA och 1 rejäl tesked kokosfett i ett litet glas vatten. Ibland både morgon och kväll beroende på behov. Det brukar ta 2-3 veckor innan man märker skillnad i kroppen.

Du kan också göra en god kvällsdryck. Gott och lugnande!

1 rejäl tesked GUCKMEJA
1 rejäl tesked kokosfett
Varm mjölk valfri sort /varmt vatten
Kanel, kardemumma
Honung

Ulrika Parment, 31/1 – 2023
cert. massageterapeut och yogalärare

– Parment yoga & massage i Växjö – 


Älskad, vila i den du är

Vårens yogakurser kommer inspireras med dikter från boken ”Älskad, vila i den du” är av Sofia Sivertsdotter. 
Sofia Sivertsdotter var okänd för mig tills plötligt en av Sofias dikter dök upp under hösten när jag som mest behövde den. Dikten heter ”Som om”.

Jag hamnar lätt i tankar där jag målar upp obehagliga scenarier om framtiden.
Tankar som skapar oro. 

Oro är stress inför något som kanske eventuellt kommer att inträffa. Just detta – kanske, eventuellt – gör att oron känns som något som sliter kroppen både fysiskt och psykiskt åt olika håll. 
Varför? Jo, för att något som inte har hänt, som vi föreställer oss kan hända, är något som vi inte kan agera inför. Att inte kunna göra något är frustrerande och stressande.

Hur kan vi bli av med oron? Genom att förflytta oss tillbaka till detta ögonblick, här och nu.
Precis just i detta ögonblick finns inget att oroa sig för.

Om något verkligen händer här och nu, så upplever vi inte samma stress eftersom vi kan agera på det som händer just nu. Vi gör något åt saken. Vi har två val. Antingen tar vi tag i det som händer och hittar en lösning, eller så inser vi att vi ingenting kan göra och accepterar detta. Att acceptera att vi inget kan göra åt saken är i sig en handling.

När oron kommer har vi två val, förflytta oss till ögonblicket här och nu, och /eller försöka förändra tankemönstret som i Sofia Sivertssdotters dikt Som om.

Som om

Vi vet inte, så vi kan lika gärna leva som om.
Som om det vackraste är nära. 
Som om det är möjligt.
Som om det är idag det händer, eller slutar ske.

Som om solen kommer stanna för evigt.
Som om det är sista gången ögon möts.
Som om det är första gången ögon möts.

Som om livet bara kan ge, inte dra ifrån.
Som om murar som rivs ned, är världsfred som byggs upp.
Som om dagen idag är gåvan vi kom för att ge bort.
Vi vet inte, så vi kan lika gärna leva som om.

Ulrika Parment, 9/1 – 2023
cert. massageterapeut och yogalärare

– Parment yoga & massage i Växjö – 

Boken Älskad vila i den du är

Gör en egen yoga/ meditationskudde

Jag gillar enkelheten. När jag inte vet vilken riktning jag ska välja så brukar enkelheten vara en bra väg. Ok, tänker du, och även jag själv ibland…vad handlar det om? Handlar det om att jag är slö och lat, inte vill kämpa. Nej, så är det nog inte. För när något känns helt rätt så finns krafter där som skulle kunna göra vad som helst egentligen.

Till exempel så har jag sytt alla mina yogakuddar, yogaband och ögonkuddar som jag har i studion själv. Så lat är jag inte.
När jag är hemma och yogar eller mediterar så brukar jag fixa till en tillfällig yogakudde. Särskilt bra om man kanske inte har hur mycket plats som helst eller om man är på resa och sitter i ett hotellrum och längtar efter att sitta och meditera eller yinyoga.

Se på filmen hur enkelt du kan göra din egen fasta kudde. Du behöver bara:
en vanlig kudde, filt eller handduk och gärna ett örngott.

Ulrika Parment, 9/11 – 2022
cert. massageterapeut

– PARMENT yoga & massage i Växjö – 


Massage är intuition

Kan man lära sig hur man masserar? Du kan lära dig anatomi, veta var skelettet sitter och var muskler och senor går… Du kan lära dig hitta på kroppen. Du kan lära dig olika metoder för att massera och stretcha. Du kan lära dig om sjukdomar och skador…

En massagebehandling blir aldrig den andra lik eftersom allas kroppar ser olika ut. Liten, tunn, stor, grov, ung, äldre…

När jag masserar en kund kan jag plötsligt märka att jag gör på ett helt annat sätt och följer en helt annan linje än jag gjort tidigare. Varje massage blir unik. Vad är det som gör att jag gör på ett visst sätt på en kund och på ett annat sätt på en annan. Det är en form av improvisation som bygger på intuition. En intuition som leder mig under behandlingen, dels genom kommunikation  men också genom det jag ser och känner. Erfarenhet läggs på erfarenhet. 

Ulrika Parment, 6/10 – 2022
cert. massageterapeut

– Parment yoga & massage i Växjö – 


Massage för återhämtning

Ibland känns det som man springer runt som i ett ekorrhjul. Det går bra ett tag. Det kan till och med kännas som man får energi av att hålla farten igång. Det stämmer. Till viss del, eftersom det kickar igång belöningssystemet i hjärnan. 

När du har mycket att göra och gör mycket på en gång så känner du dig nöjd och duktig.
Och visst, du är duktigt. Men det är ingen hållbar livsstil. Du behöver koppla av också. Eller till och med koppla ner. Stanna upp, vara stilla och göra ingenting. Du behöver göra ingenting regelbundet. 

Låter det svårt? Det kan det absolut vara, de flesta känner säkert igen att det är svårt att göra ingenting. Det finns olika sätt att göra ingenting på. Det kan vara meditation, avslappning eller exempelvis massage.

Det finns otroligt många positiva effekter av att få massage. En av dem är återhämtning. Att få lägga sig ner, få släppa taget och bara koppla av en stund. Det är livsviktigt. 

När du får massage så frisätts hormoner som gör dig lugn och harmonisk. Det finns mycket forskning kring massage och hur det kan påverka oss att bli lugnare, att dämpa ångest.

Det finns många olika massageformer, vad ska du välja?
Vad behöver du för att känna dig trygg och bekväm så att du kan koppla av under massagen, känna hur kroppen blir tyngre och hur andningen sakta blir långsammare och djupare.

Det fina med en massage som ger avkoppling för själen är att den faktiskt också kan lindra smärta i kroppen. Låter det konstigt? Kanske inte så konstigt om man tänker på att allt hänger ihop. Vi är uppdelade i kropp och/eller själ, vi är en kropp och själ i ett. 

Ulrika Parment, 12/9 – 2022
cert. massageterapeut

– Parment yoga & massage i Växjö –